Móra Ferenc Szakkollégium

 

 

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium Újszegeden, kertvárosi övezetben, árnyas platánfák között helyezkedik el, jelenleg 275 kollégistának ad otthont. Elsosorban a Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi és Informatikai Kar, kisebb részben az Állam- és Jogtudományi Kar illetve a Gazdaságtudományi Kar hallgatói alkotják a kollégiumi közösséget.

A Móra Kollégium értékes tradíciója, hogy szellemi otthona kíván lenni az itt élo hallgatóknak. Kollégiumunkban évtizedek óta arra törekszünk, hogy a tudományos és kulturális élet kiválóságaival azokat a kérdéseket vitassuk meg, melyek az adott tudományterület és kulturális szegmens legkorszerubb eredményeirol tudósítanak, és segítséget nyújthatnak egyre bonyolultabbá váló világunk megértéséhez.

A Móra Kollégium 2012 tavaszától a Szegedi Tudományegyetem szenátusi támogatásával szakkollégiumként muködik. 2013 decemberétol az SZTE és a régió második minosített (akkreditált) szakkollégiumként az országos szakkollégiumi mozgalomban is fontos szerepet tölt be. Kiváló a kapcsolatunk több ismert szakkollégiummal (Rajk, Simonyi, Bibó, Kerényi, Kepes, Biztonságpolitikai stb..), vagy mi látjuk vendégül oket, vagy ok hívnak bennünket, a velük kialakult együttmuködést hallgatóink is megfeleloen tudják kamatoztatni. Szakkollégiumunk képviselteti magát a nyári fesztiválokon (EFOTT, Campus, SZIN), és a szakkollégiumi nyári találkozókon.

Mi a lényege a szakkollégiumnak, és miben adhat többet a Mórát választó hallgatóknak?

A szakkollégium hallgatói öntevékenységre építo, az egyetemi oktatást kiegészíto, esetenként azt meghaladó szakmai-közösségi szervezet. A szakkollégista többet vállal a szakmai munkából, de ez által többet is nyer.

A szakkollégiumi kurzusok indításával lehetoséget teremtünk kollégistáinknak, hogy egy-egy kreatív ötlet nyomán, szakmai önszervezodéssel maguk is beleszóljanak tanulmányaik alakításába. A kurzusok legtöbbször multi és interdiszciplinárisak, hasznos ismereteket közvetítenek, több esetben egyetemi óraként is felvehetok, tehát krediteket érnek. A szakkollégisták személyesen is megismerkedhetnek a tudományterületek mértékadó képviseloivel, az így szerzett ismeretek és kapcsolatok az egyetem elvégzését követoen a munkaeropiacon is elonyt jelentenek.

Szemeszterenként 15-16 kurzust indítunk, ebbol legalább 8-at bölcsészhallgatóknak és természettudomány szakosoknak, de a közgazdászok és a jogászok számára is biztosítunk a tudományterületükhöz kapcsolódó kurzusokat, a tanár szakosoknak pedig pszichológiai tréningeket és mikro tanítást. Hallgatóink a kurzusok mellett 5-6 nyelvtanfolyam közül választhatnak. Az általunk szervezett konferenciákon (Móra Akadémia), illetve országos szakkollégiumi konferenciákon szorgalmazzuk és támogatjuk hallgatóink fellépését, a konferenciák anyagát kötetben is megjelentetjük. Hallgatóink számára (évente 8 szakkollégiumi kreditpont megszerzése) félévente egy szakkollégiumi kurzus teljesítése kötelezo.

Kifejezetten ajánljuk a szakkollégiumot azoknak, akik vevok az aktív közösségi életre, kulturális rendezvényekre, a családias légkörre, és jó hangulatú, baráti közösségekben építenék szakmai karrierjüket.

A Móra Szakkollégiumba várjuk azoknak az államilag finanszírozott hallgatóknak a jelentkezését, akiknek a szakkollégiumi kurzusok és a kollégium gazdag közösségi, sport és kulturális programkínálata felkeltette érdeklodését. Korlátozott számban jó tanuló, szakmailag motivált közgazdász és jogász önköltséges hallgatóknak is helyet tudunk biztosítani a Móra Szakkollégiumban. Szegedi, illetve albérletes hallgatóknak is van módjuk a szakkollégium szakmai kurzusain, közösségi és kulturális rendezvényein részt venni, ehhez külso tagként kell jelentkezni a szakkollégiumba. A belso és külso tagság feltételeirol, a jelentkezés idopontjáról július végétol minden információ elérheto a kollégiumi honlapról (info@mora.u-szeged.hu), illetve személyesen is lehet érdeklodni a kollégiumban (Közép fasor 31-33).

 

vissza (gólyamenü)